Badkamer schoonmaken? Onze beste tips!

Algemeen schoonmaakadvies voor badkamers en sanitaire ruimtes

In een gemiddelde badkamer of sanitaire ruimte staan materialen zoals keramiek, glas, hout, kunststof en aluminium. Van al deze materialen wordt verwacht dat ze jaren meekunnen in een warme en vochtige en vaak kalkrijke omgeving. Goed onderhoud is dan ook van groot belang.
Een paar eenvoudige algemene regels:

  • Houd alles zo droog mogelijk. Dat houdt in: afdrogen en goed ventileren. Een groot aantal fabrikanten geeft geen of beperkte garantie op hun materialen als blijkt dat het klimaat in de badkamer te vochtig is. Designradiatoren moeten op geadviseerde afstand van een directe waterbron (douchekop, badkuip) worden gehangen. Meubelen zijn extra gevoelig voor vocht en dienen daarom goed afgeschermd te worden van direct contact met water en goed afgedroogd te worden.
  • Ga nooit met schurende middelen aan de slag. Schuren veroorzaakt zelfs op de hardste materialen na verloop van tijd krasjes. Deze krasjes betekenen een beschadiging van de toplaag, of dat nu glazuur, chroom, lakwerk of melamine is. In krasjes kan vuil zich makkelijker vastzetten en het schoonmaken wordt lastiger.
  • Ook microvezeldoekjes kunnen krassen; deze doekjes houden opgenomen vuil vast en dat kan op kwetsbare oppervlakken (lakwerk, gekleurde kranen, kunststoffen) krasjes achterlaten. Veelvuldig goed uitspoelen en wassen van deze doekjes is het devies.
  • Voorzichtig met schoonmaakmiddelen die zuren bevatten (anti-kalk middelen). Zuren tasten het oppervlak van bijna alle sanitair aan en maken zo het oppervlak ruw. Glazen douchewanden en keramiek dat behandeld is met een vuilafstotende laag is zeer gevoelig voor deze zuren, de zuren kunnen het effect van de behandeling sterk verminderen of de levensduur ervan verkorten. Natuursteen mag nooit schoongemaakt worden met een zuurhoudend schoonmaakmiddel.
  • Vermijd veel chloorgebruik. Net als zuurhoudende schoonmaakmiddelen tast chloor de optionele vuilafstotende laag op keramiek en glas aan. Ook niet- behandeld keramiek is niet bestand tegen veel chloorgebruik. Alle keramische oppervlakken die toch met chloor schoongemaakt worden dienen na korte tijd met veel water nagespoeld te worden. Nooit een toiletpot reinigen met chloor en daarna het chloor lang in de pot laten staan. Dat tast de glazuurlaag van de pot aan. Altijd de toiletdeksel open laten staan bij chloorgebruik; chloordampen kunnen een toiletdeksel en scharnieren verkleuren of zelfs vervormen.
  • Er zijn voldoende middelen in de handel om een badkamer op een verantwoorde en veilige manier schoon te houden. Met allesreiniger en schoonmaakazijn zijn de meeste oppervlakken veilig te reinigen. Vaak hebben fabrikanten voor specifieke materialen een eigen schoonmaakadvies of -middel. Zo kent Grohe bijvoorbeeld GroheClean voor kranen en Hüppe een 3-tal schoonmaakmiddelen voor douchewanden of gehele badkamer.
  • Volg schoonmaakadvies van fabrikanten zoveel mogelijk op. Niemand kent materialen beter dan de fabrikant ervan. Hun advies is te allen tijde leidend.
 
X