Welk materiaal kiezen voor wastafel en / of bad?

Wanneer welk materiaal voor wastafel en/of bad ?

Er zijn een aantal criteria aan de hand waarvan men een gerichtere keuze kan maken in het materiaal voor een (meubel)wastafel of bad cq. douchebak.
Stijl en smaak zijn uiteraard zeer belangrijke pijlers waarop een keuze voor een type maar ook het materiaal voor wastafel en bad gebaseerd kunnen worden. Maar er is meer:

  • Gezinssamenstelling en daarmee de intensiteit van gebruik: als een badkamer erg intensief gebruikt wordt is het wellicht verstandig om voor slijtvaste, harde materialen te kiezen zoals bijvoorbeeld keramiek, Quaryl® en staal geëmailleerd. Deze materialen zijn behoorlijk krasvast en kunnen tegen een stootje. Mits goed onderhouden kunnen deze materialen ook bij intensief gebruik zorgen voor jarenlang badkamerplezier.
  • Gebruikersgewoontes kunnen de keuze voor bepaalde materialen makkelijker maken. Wordt er in de badkamer gebruik gemaakt van haarkleuringsproducten dan zijn baden, douchebakken en wastafels van (gegoten) kunststoffen of kunstmarmers geen aanrader. De kleurstoffen in veel van deze kleuringsproducten zijn agressief, waardoor reinigen een lastige klus wordt. Dat geldt gedeeltelijk ook voor natuursteen. Dat is een relatief poreus product dat de kleurstoffen opneemt en reinigen ervan bijzonder lastig maakt.
  • Speciale aandacht voor het gebruik van “oplosmiddelen”: after-shaves, parfums en nagellak-removers. Deze kunnen bijzonder nare vlekken en kringen achterlaten op veel materialen in de badkamer. Let dus bij het wegzetten van flesjes op de wastafel, meubel of badrand altijd goed op dat de onderkant van de verpakking droog is en geen resten van de inhoud op de ondergrond kunnen inwerken.
  • Strakke organische vormen en rechte lijnen zijn trend. Gegoten materialen kunnen extreem strak en recht geproduceerd worden; Quaryl®, gietmarmer en solid surface zijn in dat geval echte aanraders. Valt de keuze op natuurlijke materialen dan zijn keramiekfabrikanten als bijvoorbeeld Villeroy & Boch, Laufen en Duravit de voorlopers op het gebied van bijzondere keramieksoorten. Deze nieuwe keramiekvarianten zijn dunner, sterker, lichter en beduidend strakker dan traditioneel keramiek en uitermate geschikt voor het vervaardigen van bijzondere wastafelvormen. Ook in plaatstaal geëmailleerd zijn bijzondere strakke vormen van wastafels en kommen verkrijgbaar.
  • Voor alle wastafels, baden en douches geldt: hou het droog ! Alle materialen in de badkamer dienen na gebruik afgedroogd te worden. Daarmee wordt kalkafzetting voorkomen, wordt het reinigen lichter en de levensduur van de badkamer aanzienlijk verlengd.

X