Waarom dient een cv-installatie ingeregeld te worden ?

Waarom dien een cv-installatie ingeregeld te worden ?

In het blad van Vereniging Eigen Huis stond afgelopen maand een interessant stuk over het zgn “waterzijdig inregelen” van centrale verwarminginstallaties. De schrijfster van het stuk ging voor haar oudere woning op zoek naar een installateur die haar verwarmingsinstallatie waterzijdig kon inregelen om zo energie-zuinig mogelijk te kunnen verwarmen. Zij kwam tot de conclusie dat ongeveer 80% van de door haar gevraagde installateurs niet wisten waar mevrouw het over had. Dat is dusdanig bijzonder dat het extra aandacht verdiend.

Waterzijdig inregelen betekend niet meer of minder dan alle radiatoren in een huis dusdanig “af te stellen” dat ze allemaal een zo optimaal mogelijke warmte-afgifte hebben. Dat wordt gedaan door de doorstroming per radiator in te stellen door middel van de radiatorkraan en het voetventiel. Basisprincipe daarbij is: hoe langer het water in een radiator staat hoe meer tijd de radiator krijgt om op te warmen. Uiteraard alleen wanneer de verwarmingsketel brand en de pomp draait. Een langzame doorstroming bevorderd het op temperatuur komen van het staal of aluminium. Daarbij zullen radiatoren die dicht bij de cv-ketel hangen relatief warmer water toegevoerd krijgen dan radiatoren die ver van de ketel af geplaatst zijn. Het is dus van belang om iedere radiator afzonderlijk de juiste hoeveelheid doorstroming te geven zodat deze goed op temperatuur kan komen en de ruimte voldoende kan verwarmen.

Afbeeldingsresultaat voor cv-installatie inregelen

Verschillende ruimtes, verschillende temperaturen

Het lijkt vanzelfsprekend: in een woonkamer is een andere temperatuur wenselijk dan in bijvoorbeeld een slaapkamer. De norm voor de temperatuur per ruimte is vastgelegd in het Bouwbesluit. Zo is te lezen dat een temperatuur van 20 graden wenselijk is voor de woonkamer en 15 graden voor een toiletruimte. De badkamer is de warmste ruimte van het huis en dient 22 graden te kunnen worden. Deze normtemperaturen moeten nog haalbaar zijn bij een buitentemperatuur van -10.

Nieuwe technieken

Het is begrijpelijk dat het inregelen van een installatie en het kiezen van de juiste radiatoren enige aandacht vragen. Goed advies van een deskundige installateur is daarbij wenselijk. Bovendien zitten we op dit moment in een tijd van veel vernieuwingen. De gasgestookte cv-ketel wordt steeds meer kritisch bekeken en alternatieven als warmtepomp, pellet-ketel, netverwarming en elektrische verwarming winnen aan belangstelling. In de training vertel ik graag meer over de ontwikkelingen op cv-gebied en belangrijke consequenties van de alternatieve warmtebronnen.

X