Douche-wc’s de nieuwe standaard ?

Douche-wc’s de nieuwe standaard ?

Op TV en in allerlei media is steeds meer te te horen en te lezen over douche-wc’s, ook wel “Japans toilet” genoemd. Deze naamgeving doet de douche-wc te weinig recht aan, buiten het feit dat er in Japan veel huishoudens zijn (ca. 80% van alle huishoudens aldaar is voorzien van een douche-wc) en het Japanse merk Toto één van de eersten in de markt was. Maar ook in gebieden als Afrika, Latijns America en India is reiniging met water na toiletbezoek heel normaal.

Wat maakt de douche-wc zo’n hot item ? Als modern westers land zijn we er in Nederland van overtuigd dat het met onze persoonlijke hygiëne wel goed zit. Er wordt vaak dagelijks gedouched, regelmatig de handen gewassen en de tanden gepoetst. Waarom gebruiken we dan na toiletbezoek en vooral na de grote boodschap alleen een stukje papier om onszelf te reinigen ? Terwijl we wel weten dat water een betere hygiëne waarborgt. Blijkbaar is het lastig om onze mindset te verzetten. Een fabrikant die zich op de Europese markt al jaren sterk maakt voor gebruik van de douche-wc of -toiletzitting is Geberit. Al lange tijd biedt deze fabrikant een uitgebreid assortiment aan complete douche-wc’s en losse douche-zittingen en probeert vooroordelen en vastgeroeste meningen te doorbreken. Voorwaar geen makkelijke missie, maar er is nu toch echt een doorbraak gaande.

Douche-wc’s worden steeds meer geaccepteerd 

Open deur: zolang er niet over gepraat wordt over douche-wc’s blijft het een soort mission impossible. Het begint dus in de (sanitair)showrooms en bij goed advies in zijn algemeen, of dat nu online is of face-to-face. Om over deze wc’s te praten moet er niet alleen kennis aanwezig zijn, de wil om er over te beginnen moet er uiteraard ook zijn. Er zijn door de verhoogde publiciteit steeds meer mensen serieus geïnteresseerd in een douche-wc. Omdat het aanbod steeds groter wordt en iedere zichzelf respecterende sanitairfabrikant wel een douche-wc in het leveringsprogramma heeft zal de vraag alleen maar stijgen. Er is tegenwoordig voor ieder budget wel een douche-wc.

Goede ontwikkeling

Het is gebleken dat mensen die een douche-wc gebruiken nooit meer terug willen naar het papieren tijdperk. Begrijpelijk. Reinigen met water na toiletgebruik is veel schoner en frisser. De uitgebreide mogelijkheden van de luxere douche-wc’s spreken vaak tot de verbeelding: auto-open en close zittingen, verwarmde zittingen, oriëntatieverlichting en geurafzuiging zijn meer dan gimmicks en bieden comfort op ieder gewenst niveau. Het lijkt er sterk op dat ook West-Europa eindelijk klaar is voor de douche-wc.

Terug naar de basis: het principe van de douche-wc

Iedere douche-wc heeft 1 basisfunctie: het reinigen van het achterwerk na toiletgebruik. Daartoe komt er een sproeiertje uit de toiletpot of uit de zitting die met een krachtige straal water sproeit. In de meeste gevallen is dat water verwarmd en kan zowel de kracht en de temperatuur van het water ingesteld worden. Ook is de positie van de sproeier instelbaar. Als er verwarmd water gebruikt wordt is er een stroomaansluiting nodig naast of achter het toilet.

In de 1- of 2-daagse trainingen vertel ik alles wat je als starter moet weten over douche-wc’s en de noodzakelijke toebehoren.

X