Wat is dat toch met die douchedeuren ?

Wat is dat toch met die douchedeuren ?

Het is een feit: er gaat nog steeds heel veel mis bij het adviseren, bestellen en plaatsen van douchewanden. De komst van de inloopdouche heeft zaken een stuk makkelijker gemaakt, maar ook hierbij gaat het te vaak op onbegrijpelijke wijze mis. Glaswanden die “te kort” zijn, profielen die “te smal” of “te breed” zijn, stabilisatiestangen die “niet de juiste lengte” hebben en glas dat ondanks beloftes in de folder tóch schoongemaakt moet worden ?…. Af en toe zakt de moed me in de schoenen als er alweer een telefoontje komt met vragen waarom die deur, zijwand of inloopdouche niet past of kalkaanslag vertoond. En het is toch echt geen hogere wiskunde.

In de training van Sanitairstarter besteed ik er een apart hoofdstuk aan: douchedeuren in al zijn varianten. Dat is niet zomaar. Er worden nog steeds veel te veel fouten gemaakt bij het adviseren, intekenen, bestellen en plaatsen van douchewanden. Dat kost veel geld, geeft ergernis en teleurstellingen en kost tijd die we liever investeren in zaken die wél wat opleveren.  Het meest gaat mis bij de maatvoeringen van deuren in een nis of hoekopstelling. In de basis zijn alle deuren en zijwanden ontwikkeld voor plaatsing op een douchebak. Dat dat tegenwoordig vaak niet meer gebeurd (de wand wordt dan op een betegelde vloer gezet) doet niets af aan het feit dat de maten van de deuren en zijwanden nog steeds gebaseerd zijn op de maten van een douchebak. Een deur heeft daarom de omschrijving 90, 100, 120 centimeter en ga zo maar door. Waar gaat het dan mis ?

Douchedeuren: stelmaten, glasmaten en profielen.  

Bij douchedeuren krijgt de adviseur, ontwerper of monteur te maken met een aantal termen die omschrijven over wat voor deur/glaswand het gaat en wat de mogelijkheden zijn bij plaatsing. Als die termen niet gerespecteerd of verkeerd geïnterpreteerd worden is de kans groot dat er problemen ontstaan bij het plaatsen. Termen als “stelmaat”, “glasmaat”, “hartmaat” en “profieldikte en – breedte” moeten helder zijn voor eenieder die een deur aanbied, intekent of plaatst. Daar ga ik dan ook in de training uitgebreid over praten.

Douchedeur in ontwikkeling

De klassieke draaideur, pendeldeur of schuifdeur met of zonder zijwand is nog steeds een veel gekozen item bij de moderne consument. De ontwikkelingen de laatste jaren laten ook zien dat de inloopdouche erg populair is geworden. Deze relatief eenvoudige (half)vrijstaande glasplaat met stabilisatiestang is zeer betaalbaar en heeft een fraaie open en strakke uitstraling. In combinatie met de huidige trend van zwarte profielen en grepen een aanwinst in de moderne badkamer. Toch kan men ook hier voor onnodige verassingen komen te staan. De wand moet naar een verdiepingsvloer en blijkt niet door het trapgat te kunnen bijvoorbeeld. Of de wand is gemonteerd en de eindgebruiker klaagt over de koude lucht die langs het lichaam stroomt tijdens het douchen; bij de oude douchecabine was dat probleem er niet….  Zoals gezegd: onnodige problemen. Als het advies goed is worden dit soort zaken van te voren goed bekeken en besproken. Er is nog veel winst te boeken op dit gebied !

Dan maar maatwerk ?

Een aantal mensen die ik de afgelopen maanden gesproken heb waren de problemen met douchedeuren helemaal zat. Hun verkopers hebben het dringende advies gekregen om alleen nog maar maatwerk deuren te adviseren. Fabrikant laten inmeten, op maat laten maken én laten plaatsen. Geen problemen meer met deuren die niet in een nis passen of binnen een vloer op afschot gemonteerd worden. Goede oplossing omdat bijna iedere douchedeurfabrikant kan inmeten en plaatsen. Ook wel jammer dat door gebrek aan kunde naar dit soort kostbare oplossingen wordt gegrepen.

In mijn training besteed ik daarom veel tijd om over douche-afscheidingen te praten, om te luisteren naar de vragen en om te inventariseren waar de knelpunten liggen. Zodat de adviseur, verkoper, ontwerper of monteur zich zekerder voelt bij dit onderwerp. Kosten worden teruggedrongen, de juiste vragen worden gesteld aan de eindgebruiker en er gaan minder geopende dozen en half geplaatste wanden retour leverancier. Want daar wordt niemand blij van.

In de 1- of 2-daagse trainingen vertel ik alles wat je als starter moet weten over douchewanden in alle vormen en maten.

X