Het hoe en waarom van hoekstopkranen

Het hoe en waarom van hoekstopkranen

Hoekstopkranen ? “Dat doen we nooit”. “Die gebruikt toch niemand !?” “Dat doen we alleen in projecten”. “Die zitten niet in de showroom dus die verkopen we ook niet”…. Zomaar wat willekeurige opmerkingen van cursisten over het gebruik van hoekstopkranen. Jammer en vooral ook een beetje vreemd. Om deze kleine en niet eens zo kostbare hulpmiddelen goed in te zetten moet je eerst hun toegevoegde waarde begrijpen. Eigenlijk zijn ze onmisbaar.

In de training van Sanitairstarter komen ze regelmatig voorbij: de hoekstopkranen. Kleine, vaak haakse regelkraantjes voor het aansluiten van staande wastafel- fontein- of keukenkranen op de waterleiding. Kleine hulpmiddelen met een grote impact. Daarom mogen ze eigenlijk nooit op een offerte, opdracht of in een bestek vergeten worden. Overal waar staande kranen worden toegepast kunnen hoekstopkranen worden ingezet. Ook voor het aansluiten van toilet-stortbakken, of dat nu inbouw of opbouw is, worden hoekstopkranen toegepast. Fabrikanten van inbouwreservoirs leveren bijna altijd een hoekstopkraan mee; die wordt in de praktijk dan ook altijd gebruikt. Waarom dan niet bij staande kranen ?

De fabrikanten van wastafel-, fontein- en keukenkranen adviseren in hun montagehandleiding unaniem het gebruik van hoekstopkranen.

2 hoofdredenen voor toepassing

Er zijn 2 belangrijke redenen om hoekstopkranen toe te passen. Moet er een reparatie aan de kraan plaatsvinden dan kunnen de hoekstopkranen eenvoudig worden dichtgedraaid. Hierdoor wordt alleen de te repareren kraan afgesloten van het waterleidingnet. De rest van het huis kan gewoon over water blijven beschikken. Een tweede minder bekende reden om hoekstopkranen toe te passen is het inregelen van de aangesloten (meng)kraan. Meestal staat op de koudwaterkant van de waterleidingen meer druk dan op de warmwaterkant. Dat komt omdat het warme water eerst door een warmwatertoestel moet om opgewarmd te worden. Het mengen van koud en warm water in de mengkraan gebeurd dan niet meer gelijkmatig; er moet eigenlijk even veel koud als warm water door de kraan kunnen stromen om een mooie mengverhouding te realiseren. Met de hoekstopkranen kan de doorstroming van het koude water enigzins begrensd worden en het warme water juist volledige doorstroming krijgen. De aangesloten kraan zal dan een mooi mengbeeld vertonen.

In de 1- of 2-daagse trainingen vertel ik alles wat je als starter moet weten over hoekstopkranen in alle vormen en maten.

X