Warmwaterverbruik en CW-waarde

Warmwaterverbruik en CW-waarde

CW-waarde, de Comfort Warmwater-waarde van een cv-ketel geeft aan hoeveel warm water een ketel kan leveren. Deze waarde van een ketel is van belang als we praten over het vullen van een bad, het comfortabel gebruik van een regendouche of doucheset en het gebruik van meerdere kranen tegelijk.

In de training van Sanitairstarter zit de module Verwarming. Daarin komen de verschillende types radiatoren aan bod, maar ook (elektrische) vloerverwarming én cv-ketels. Heb je het over cv-ketels dan komen ook de combiketels voorbij: ketels die zowel zorgen voor de verwarming in huis als ook het huis voorzien van warm tapwater.

CW-klasses nader bekeken

CW-waardes van moderne cv-ketels kunnen uiteenlopen van CW-waarde 2 tot en met 6. Wat zegt dat nu over de warmwatervoorziening ? Een vuistregel kan zijn: vermenigvuldig de CW-waarde van je ketel met de factor 3 en je weet hoeveel liter warm water van ca. 40 graden de ketel per minuut levert. Dit is een grove benadering, maar geeft een aardige indicatie. Een gemiddelde regendouche vraagt ca. 15 liter per minuut. Deel 15 door 3 en je weet welke CW-waarde de ketel nodig heeft om deze douchekop optimaal te kunnen voorzien van warm water. Is de aanwezige warmwatervoorziening kleiner dan zal de regendouche niet optimaal functioneren wat kan leiden tot teleurstelling bij de eindgebruiker.

Uiteraard zijn er meer variabelen, maar voor een eerste indicatie werkt deze vuistregel prima. Advies naar de consument is bij het uitkiezen van een (regen)douchekop is van essentieel belang wil men klachten of  teleurstellingen voorkomen. En als de consument niet weet welke CW-waarde de ketel heeft ? Laat de kopers als ze weer thuis zijn een emmer vullen met warm water. De inhoud van de emmer moet bekend zijn, bijvoorbeeld 10 liter. Als het 50 seconden duurt voordat de emmer gevuld is reken dan als volgt: 10 : 50 x 60 (aantal liters van de emmer gedeeld door het aantal seconden dat nodig is om de emmer te vullen x 60 seconden) = 12 liter per minuut. 12 delen door 3 = 4. De CW-klasse van de ketel is dus bij aanname 4.

In de 1- of 2-daagse trainingen vertel ik alles wat je als starter veel meer wat je moet weten over CW-waarde, verwarmingketels en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van woningsverwarming en warmwatervoorziening.

X