“Sorry, daar heb ik geen tijd voor” zegt mijn oud-collega en eigenaar van een middelgroot installatiebedrijf als ik hem bel. “Veel te druk. Dat kun je toch zeker zelf?!”.

Het gaat om een relatief kleine installatieklus in ons huis; er moet een stuk waterleiding worden gelegd voor de aansluiting van een wasmachine. Die wasmachine staat nu aan één kant van de bijkeuken, maar mijn vrouw wil deze graag naar de ándere kant van die bijkeuken. Metertje of 2 leidingwerk, aftappen van een opbouw leiding die er al ligt. Niet veel werk, althans niet genoeg werk om mijn oude werkgever te verleiden om die klus te komen klaren. Zoals altijd “veel te druk!” Materialen mag ik wel bij hem komen halen, zodat ik het zelf kan gaan maken.

“Wat heb je nodig?” vraagt hij als ik in zijn magazijn sta. Ik noem de fittingen, een paar meter buis en wat beugels. “Koper”, zeg ik. “Ga je knellen of persen?” is de wedervraag. “Gewoon, solderen” zeg ik. Hij begint te lachen. “Jij bent echt nog van die generatie hè” zegt hij. “Solderen doen we niet meer Guido! Hier heb je persfittingen en daar staat een koffer met een perstang. Kijk, zo zet je de bek erin en dan druk je gewoon op de knop. Niet met je vingers er tussen komen! Breng morgen de perstang maar terug.”

En daar sta je dan. Voor iedere installateur van vandaag de normaalste zaak van de wereld, maar voor iemand van de soldeer-, las- en fitgeneratie een nieuwe uitdaging. En het moet vandaag klaar want morgen wil meneer die tang terug hebben. Aan de slag dan maar….

Het blijkt min of meer kinderspel. Buigen met de buigtang is net als fietsen, dat verleer je niet. En persen met een perstang is….kinderlijk eenvoudig. Het werk is binnen een uurtje geklaard ondanks dat de leiding waar ik vanaf moet tappen water blijft druppelen. Met solderen was dat nooit zo snel gelukt. En met knelfittingen was het niet zo’n strak werk geworden. Weer wat wijzer!

In de trainingen van SanitairStarter ga ik niet diep in op installatiewerk. Maar soms is het toch belangrijk om te kijken wat er nu achter de tegels gebeurd. Inbouwkranen zijn veel gevraagd bij douche en wastafel, vrijstaande kranen worden vaak gekozen bij een vrijstaande badkuip. Dan moet je toch een beetje begrijpen wat er allemaal nodig is qua inbouwdelen en leidingwerk, zodat je de eindgebruiker goed kunt adviseren. Je kweekt dan ook meteen begrip voor de prijsstelling van inbouwen; het sleuven maken, gaten hakken of voorzetwandjes neerzetten. Zonder installatie geen water! In de trainingen daarom voldoende aandacht voor installatiewerk, zonder dat je zelf een volleert installateur wordt 😊