Je kunt er van vinden wat je wilt. Als je je cursist niet entertaint ben je ze binnen no time kwijt, zeker online. Ik ga geen inspirerend of vlammend betoog houden over hoe en welke werkvormen je moet toepassen, maar trainen, vooral online, is wat mij betreft ook entertainen!

In mijn trainingen die ik als Sanitairstarter geef wil ik vooral kennis overdragen. Of dat nu basiskennis is, meer diepgang in onderhoud van producten en probleemoplossend denken of omgaan met je klant. Het is kennisoverdracht. Min of meer simpele feiten die wat mij betreft iedereen die met sanitair te maken heeft moet weten. Droge stof dus. Of toch niet?

Toen ik vroeger op de middelbare school zat kregen we muziekles, gegeven door een stoffige oudere heer. Tenminste, in mijn ogen oud. Hij deed ook oud. Grijze pakken, zware taal en filosofische diepgang over de klassieke muziek. Schoolborden schreef hij he-le-maal vol. Als je toch al niet zo geïnteresseerd was in het vak was dit wel de nekslag. Dit had helemaal niks te maken met wat ik leuk vond in muziek: de eerste akkoordjes op mijn gitaar leren en vastbesloten de nieuwe Ritchie Blackmore of Brian May te worden. Je had in mijn ogen dus muziek zoals het hoort en muziek zoals ik die wilde horen.

De overstap van MAVO naar HAVO zorgde voor een positieve ommekeer. Een jonge muziekleraar die gepassioneerd vertelde over het nieuwe album van Pink Floyd en uitlegde wat Frank Zappa eigenlijk bedoelde met Joe’s Garage. Man wat een verademing! Deze man wist hoe de muziekwereld in elkaar zat! Tenminste, dat vond ik. Nogal respectloos naar de klassieke muziek, maar ach, je bent jong en van enige nuancering in je mening was geen sprake.

Hoe zit dat nou met trainingen? Mensen die bij mij trainingen volgen willen ook geen grijs pak en zware taal. Die willen herkenning. Anders gaan kijken naar de spullen die ze thuis al hebben, in hun eigen badkamer. Check maar eens of er hoekstopkraantjes zitten, regel de balans tussen warm en koud maar eens in en wat voor type radiator hangt er? Volgende week wil ik het van jullie horen!

Kijk en herken. Probeer. Meet na. Test. En gelukkig heb ik praktijkvoorbeelden genoeg uit mijn jaren als loodgieter in de projectbouw en luxe particuliere woningbouw. En de cursist neemt zijn of haar verhaal mee naar de klant. Omdat het zo herkenbaar is.

Ritchie Blackmore’s niveau heb ik nooit gehaald en de grappen van Bert Visscher blijven leuker. Maar ik doe het zo gevarieerd en herkenbaar mogelijk. Trainen = entertainen.

Meer weten over sanitair (of Ritchie Blackmore 😊)?

Neem contact op: info@sanitairstarter.nl