Mensen die een nieuwe badkamer kopen houden vaak vast aan de schoonmaakgewoontes die ze hadden en zichzelf, of met hulp van vorige generaties hebben aangeleerd. Want “zo deden we dat vroeger ook” en “dat doe ik altijd zo” zijn veelgehoorde maar slecht onderbouwde argumenten.

Als je een nieuwe badkamer koopt horen daar ook goede schoonmaakadviezen bij. De materialen zijn de afgelopen jaren veranderd, verfijnd, uitgebreid en …..anders. Er zitten meer verschillende materialen in een gemiddelde badkamer dan pakweg 15 jaar geleden.

Keramiek en geëmailleerd plaatstaal zijn daarop een uitzondering; dat zijn duurzame materialen die dankzij interessante doorontwikkelingen de tand des tijds makkelijk hebben doorstaan.

Wastafelmeubels, bladen met opzetkommen en opbergkasten, het is in de huidige badkamer bijna niet meer weg te denken. Of het nu van echt hout is of plaatwerk met afwerking van lak, folie of kunststof. Zet dat eens tegenover het medicijnkastje van (groot)moeder….  Inloopdouches, douchecabines, grote spiegels met LED-verlichting en soms zelfs de fronten van het meubel: allemaal toepassingen voor glas in de badkamer die er een 15-tal jaar geleden niet of nauwelijks waren.

De badkamer is geëvolueerd

Zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen, maar om een lang verhaal kort te houden kunnen we zeggen dat de badkamer geëvolueerd is. Het is een volwassen ruimte in ons huis geworden en we willen daar een bepaalde sfeer aan geven. En ook sfeer moet schoongemaakt worden.

Voor de generatie die het nog iets zegt: vroeger maakte mijn moeder de ruimte die doorging voor badkamer schoon met Vim en een Brillo-sponsje. Vergelijk het met zandstralen en schuurpapier korrel 80. Perfect om je sanitair in no-time mee te slopen. En toch gingen de badkamers van weleer soms 20 tot 30 jaar mee. De badkamermaterialen waren simpelweg gekozen om de niet bepaald subtiele schoonmaakmiddelen te weerstaan. Er was immers niks anders.

Met het inzetten van nieuwe materialen zoals acryl, mineraalmarmers, houtproducten en glas was dat schuren opeens niet meer wenselijk; de modernere materialen waren en zijn veel makkelijker schoon te maken en zijn soms ook krasgevoelig.

Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Fabrikanten ontwikkelen continu door met steeds lichter te reinigen materialen. Belangrijk is dan wel dat het juiste advies wordt gegeven bij aankoop van die mooie nieuwe spullen. Navraag bij veel consumenten wijst uit dat schoonmaakmiddel nummer 1 voor de badkamer Antikal is. Een sterk zuur dat inderdaad kalkoplossend werkt. En glazuur aantast. En chroom en andere kleurlagen aantast. En kunststoffen aantast. En ga zo maar door. Goed naspoelen met veel water wordt helaas niet altijd goed gedaan en de resultaten van het zuur worden pijnlijk zichtbaar. En dan krijgen de materialen de schuld.

Slecht sanitair bestaat bijna niet meer, slechte schoonmaakgewoontes wel. Goed schoonmaken begint bij goed advies. Goed advies begint in de showroom of online. Bij goed opgeleid personeel.

Neem contact op: info@sanitairstarter.nl