Een paar weken geleden schreef ik een blog over de badkamer(r)evolutie en het schoonmaken van alle nieuwe materialen die we tegenwoordig in een badkamer kunnen tegenkomen. Ik heb daarbij expres niet geschreven over een andere ontwikkeling die sterk samenhangt met het onderhoud van de moderne badkamer: waterontharding.

In mijn trainingen komen er steeds meer vragen over: wat is waterontharding precies, wat doet het, werkt het echt wel en “je hebt toch ook van die dingetjes….”. Dan moet ik daar iets mee!

Wie in de techniek van waterontharding duikt komt heel veel informatie tegen. Ik vond dat ik eerst eens moest luisteren naar wat de fabrikanten te vertellen hebben. Bij de bron starten.

Ik heb het genoegen gehad om online te mogen sparren met Franka Verriet – Van Hunnik en Kristian van der Meer van Omega / BWC en ik heb een fabrieksbezoek gebracht aan Fegon in Alblasserdam waar ik uitgebreid ben rondgeleid door Jeroen Ijzerman. Wat een kenniservaring! Luisteren naar de voordelen (die hebben alle fabrikanten uiteraard 😊), kritische vragen stellen naar aanleiding van artikelen en al of niet onderbouwde gehoorde kritiek, en de techniek induiken.

Zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders. Ook bij waterontharding. Het “ja, maar…” gehalte is ook hier hoog; dat hoort bij Nederland. En dan gaat het meestal vooral over de aanschafkosten van een goede installatie. Als je echter de voordelen van een goede waterontharder op een rijtje zet kun je niet anders dan zaken heroverwegen. We hebben het immers niet alleen over het onderhoud van de door ons geliefde badkamer en toiletruimte, maar een ontharder bied ook voordelen voor de waterkoker, koffiezet-apparaat, je keukengerei, vaatwasser, wasmachine en niet onbelangrijk: je huid. En nee, ik word niet gesponsord door één van de fabrikanten. Dus de investering in een waterontharder is een bewuste keuze voor meer dan alleen minder poetswerk.

Vooral in deze tijd van kwetsbaar sanitair, zwarte kranen en accessoires en niet te vergeten de douche-wc’s is de aanschaf van een waterontharder zeker de overweging waard. Om terug te komen op mijn vorige blog over het veranderen van schoonmaakgewoontes in de badkamer: de tijden van Vim en Brillo-sponzen zijn voorbij. Zware en gemene ontkalkingsmiddelen in spuitflessen zijn absoluut onwenselijk. Bij de badkamer(r)evolutie met steeds modernere materialen en digitale technieken vind ook de waterontharder steeds meer zijn plek. Wat mij betreft terecht.

Uiteraard is er in mijn trainingen ruimte ingericht om verder te kijken naar waterontharding. Geen sponsoring of merknamen, maar (basis)kennis. Je klant kan er zomaar naar vragen 😊